tető

A tető az épület külső hatásoknak leginkább kitett eleme. Ezek a hatások a hő és fény, a csapadék, a hó súlya okozta teher, a fagy, a szél. Ezért a tetőszerkezettel szemben magas és sokrétű követelmények, elvárások vannak.
Megkülönböztetünk lapos és magastetőt.
A magastető a fedélszerkezetből és héjazatból áll. A fedélszerkezet általában fából készült elemekből álló ácsolt szerkezet. (szarufa, kötőgerenda, szelemen, fogópár, torokgerenda stb.) A héjazat rögzítéséhez megfelelő aljzat készül, ami lécezés vagy deszkázás. A szarufák közé szigetelés, majd párazáró fólia kerül. A tetőfedéseket anyaguk szerint különböztetünk meg. Nád vagy kő, égetett cserép, betoncserép, bitumenes lemezek, műanyag és fém tetőfedő anyagok. A sokféle fedési mód között a vízelvezetés, a szigetelés és a külső hatásoknak való ellenállás közös tulajdonság.
A lapostetők általában szigetelt vasbeton födémek. A lapostető hasznosított tető is lehet, ami pl. növényekkel van telepítve (zöldtető). Legfontosabb követelmény a szigetelés és vízelvezetés.

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Segédszerkezetek   Ajánlatkérés
A falakat szerkezetük és helyük szerint csoportosítjuk. Pincefalak, lábazati falak, felmenő falak, válaszfalak, tűzfalak, támfalak
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Kémény   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
A kémény a fűtés működéséhez kiképzett füstcsatorna, amely elvezeti az égés során keletkező füstöt...
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát