építési telek megválasztása

Az építési telek megválasztásával az egyik legfontosabb döntést kell meghoznia. Először a települést kell kiválasztania. Itt a legfontosabb kritériumok a közlekedés, vásárlás, iskola, óvoda közelsége, orvosi ellátás, munkahely közelsége stb.
Meg kell vizsgálnia a telek lejtését meredekségét. Ezt nem szabad elhamarkodottan mert egy szemmel láthatóan kisebb lejtés akár 1m-nél nagyobb is lehet valójában. A tervezési folyamatban ez fontos lehet.
Talaj minősége, belvíz. Alapozásnál többletköltség merülhet fel egy rossz minőségű talajnál illetve a belvíz komolyabb szigetelési munkálatokat kíván pl. pince építésekor.

Van-e közmű a telken? Mi tartozik bele?(víz, gáz, csatorna) Illetve ezek a telek melyik részére vannak bekötve. A közmű utólagos rákötése komoly költségekbe kerül. A nem megfelelő helyen lévő bekötések miatt is akadályokba ütközhet aminek természetesen a pénztárcája látja kárát.

A telek méreteiben, fekvésében megfelel-e az általunk élképzelt háznak. (terület, szélesség, fekvés)
Illetve nem utolsó szempont az ár sem, nézzen meg minél többet, tájékozódjon a piacon mielött döntene.
A legjobb döntés ha kikéri szakember véleményét, felkeresi leendő építészét a döntés elött, így Ő sem ütközik akadályokba az Ön álmai megvalósítása közben.

Az építész kiválasztásásról és elérhetőségeikről itt kaphat információt.


Témakörök