segédszerkezetek

Épületek kivitelezése segédszerkezetek nélkül lehetetlen. Jellemzőjük, hogy többször használhatóak és nem képezik tartós részét az épületnek, elkészülés után elbontásra kerülnek.
A szerkezetek lehetnek dúcolások, aládúcolások, zsaluzatok, állványok, korlátok, támasztások.
Dúcolással kell ellátni azokat az alapárkokat, munkagödröket, ahol lehetséges a beomlás. Bizonyos mélység után és a talaj minőségétől függően kötelező is a függőleges partfalak megtámasztása. A szerkezet tetszőleges hosszú két függőleges, fából vagy fémből készült lapból, táblából és az ezek közt lévő kitámasztásból áll.
Alátámasztásokkal, aládúcolásokkal kell ellátni azokat az épületszerkezeteket, amelyek vagy még, vagy már nem bírják a saját vagy az együttes terheket. Ezek lehetnek tönkrement régi vagy új födémek, boltozatok, lépcsők stb.
A zsaluzatok olyan öntőformák amelyben általában a beton, a kialakított forma szerint köt meg. Elsősorban az alapnál, lépcsőknél, oszlopok vagy pilléreknél, illetve födém és koszorúk készítésénél használatos.
Állványok és korlátok elengedhetetlenek a biztonságos, magasban végzett munkavégzés biztosításához. Ezek kisebb magasságban egyszerű fa vagy fém bakokból és ráhelyezett padlókból állnak. Nagyobb magasságban ácsolt létraállványt vagy könnyen szerelhető alumínium csőállványt kell használni. Az állványok szerelésénél és rögzítésénél a biztonságot minden elé helyezve kell figyelembe venni.

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Falak   Ajánlatkérés
A falakat szerkezetük és helyük szerint csoportosítjuk. Pincefalak, lábazati falak, felmenő falak, válaszfalak, tűzfalak, támfalak
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Födém   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
A födémeknek nagyon fontos szerepük van az épület szerkezetekben. Alapvetően teherhordó szerkezetek
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát