a gondolat megszületik...

Eljött az idő, hogy álmaiban elképzelt otthonát megvalósítsa. Az első lépést már meg is tette a jó irány felé azzal, hogy ezeket a sorokat olvassa, mivel rengeteg döntést kell meghoznia a megvalósításhoz és ezekhez szükség van a tudásra és a szakértelemre. Ezen felül nem utolsó szempont az egész család egyetértése sem.

Első feladatként meg kell alkotnia elképzelését a leendő otthonával kapcsolatban. Ezt úgy tudja megtenni ha felméri jelenlegi igényeit és számba veszi a jövőre irányuló terveit. Ezeket összegyúrva ki tudja alakítani elképzelését. Célszerű készítenie egy listát ezekről, hogy a későbbiekben vissza tudjon tekinteni rá. Az elején nagyon sok kérdést kell tisztáznia. Milyen házat szeretne- különálló családi házat esetleg sorházat? Hány ember fog lakni a házban? Mekkora kertet szeretne? Szeretne-e teraszt, ha igen mekkorát? Szeretné ha lenne pincéje? A garázs különálló vagy nem? Milyen legyen a ház fekvése? Esetleg passzív házat szeretne? Növekedni fog a család? Vagy majdnem felnőtt gyermekei hamarosan elköltöznek?

Helyigény és elrendezés
Ha már a szobák és helyiségek száma eldöntött, érdemes ezeket optimalizálni, terület és energiamegtakarítási szempontok miatt. Lehetőleg rövid távolságok legyenek a házban, a nappali és azok a helyiségek ahol többségben tartózkodni fogunk legyenek inkább délre nézőek, így a fűtési költségeken is tudunk spórolni. Tárolószobák, lépcsőház, wc legyen inkább az északi oldalon. Hálószobáktól ne legyen messze a fürdőszoba. Legyen olyan helyiség ami csendesebb, ahova félre lehet vonulni és nyugalmat áraszt.

Hő és hangszigetelés
Egy okosan megválasztott fekvésű telek is sokat segíthet, de a felhasznált építőanyagok még fontosabb szerepet játszanak. Léteznek komplett rendszerek, különböző hőszigetelési megoldások. Ezek megválasztásakor is körültekintően kell eljárnia.

A jövőre is gondolva
Ha a gyerekek már kirepülnek, nyugdíjas korunkra a nagy ház fenntartási és karbantartási költségei magasak lehetnek, és a lépcsőzés se megy már könnyen. Ezért gondoljunk átalakítási lehetőségekre is.

Ilyen és hasonló kérdéseket feltéve az életének minden részletére kitérően mérje fel igényeit és azok alapján alakítsa ki elképzelését. Ahhoz, hogy szükségtelen dolgokat véletlenül se tervezzen minden esetben tegye fel ötször a Miért? kérdést, hogy eljusson oda, hogy valójában miért is van rá szüksége. Ennek tudatában a valós szükségéhez alakíthatja elképzelését, vagy akár az is kiderülhet, hogy nem az a jó döntés vagy nem abban a formában. Az építész nem ismeri és nem tudja az igényeit kiélégíteni ezen információk nélkül.
Ha megvan a személyre vagy családra szabott elképzelése választania kell egy építészt.

Az építész kiválasztásásról és elérhetőségeikről itt kaphat információt.

 


Témakörök