földmunkák

A földmunkákat a terep tisztításával kell kezdeni. A munkát zavaró fákat, bokrokat gyökerestül el kell távolítani. Bozótokat érdemes tolólapos munkagéppel, fadöntést láncfűrésszel, gyökereket szintén munkagéppel eltávolítani. Ha fák is vannak a telken és nincs kimondottan útban érdemes átgondolni a kivágását, mivel a későbbiekben hasznunkra is lehet az öreg fa, illetve a környezetünk védelme miatt is érdemes megtartanunk.

A földmunkát végezhetjük kézi vagy gépi erővel. Ez általában munkagéppel történik, illetve a finomításokat végezzük kézi erővel. Főleg ha pincetömböt emelünk ki a nagy mennyiségű föld kitermelésénél komoly segítség a munkagép. A földmunkáknál számolnunk kell a talajvízzel. Emiatt a gödör oldalfalainak függőleges felülete maximum 2m lehet, ennél mélyebb gödröt dúcolás vagy rézsűzés védelme alatt lehet kitermelni. A kitermelésnél célszerű elkülöníteni a talajfajtákat, mivel a felső humuszréteg adja majd a fűvel borított területek termőtalaját. Ezt nem szabad összekeverni nagyobb mélységből kitermelt talajokkal. A mélyebb rétegekből kitermelt földet az alapárok oldalainak, pincefalak melletti gödrök feltöltésére esetleges töltések építésére használhatjuk fel. Lényeges, hogy ezek ne tartalmazzanak szerves részeket. Ezeket rendszerint különféle rezgő, döngölő gépekkel tömöríteni kell.

A földunkáknál fontosabb biztonsági előírások. Az 1m-nél mélyebb gödröket és árkokat védőkorláttal kell körülvenni. Az 1m-nél mélyebb szintre létrán vagy kialakított rézsün kell lejárni. Alávágással tilos talajt kitermelni. A munkagépeket csak kezelői engedéllyel szabad működtetni. A gépek hatósugarában nem szabad tartózkodni.

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Alapozás   Ajánlatkérés
Az alap lényege, hogy az épület összes terhét átadja a talajnak. Az alapozás tervezésekor figyelembe kell venni az épület súlyát, valamint
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Szigetelés   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
Az épületeket érő nedvességhatások komoly károkat okozhatnak. Ezért a szigetelés szakszerű kivitelezése kulcsfontosságú
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát