födém

A födémeknek nagyon fontos szerepük van az épület szerkezetekben. Alapvetően teherhordó szerkezetek, ezért a teherbírás a legfontosabb követelmény a födém számára. Viselni kell az állandó terhek, mint a válaszfalak, bútorok, gépek stb. súlyát ezért, szilárdnak kell lennie. Ezzel együtt rugalmasságot is kell biztosítania az esetleges túlterhelés és az időjárás okozta hatások miatt. Mindezeken túl épületmerevítő szerepe van és biztosítania kell a tűzállóságot, a megmunkálhatóságot az esetlegesen beépített gépészeti egységekhez és jó vakolattartónak kell lennie.
A födém anyaga szerint lehet fa, acélgerendás, monolit vasbeton, előregyártott vasbeton gerendás és félmonolit vasbetongerendás, ez utóbbiak a leginkább alkalmazottak.
Az ilyen típusú födémszerkezetek két legfontosabb alkatrésze a teherhordó gerenda és a béléstest. A gerendák mint már említett vasbeton anyagúak melybe feszített acélhuzalokat betonoznak ezzel biztosítva a beépítés utáni feszültségmentességet. A gerendákat meghatározott távolságokra kell helyezni, amik közé épülnek be a béléstestek, ezek készülhetnek betonból vagy kerámiából. A födémek alulról mindig sík felületűek, a födém felső részét pedig betonnal kell kitölteni, hogy az egész együtt tudjon dolgozni az erőhatások ellen.

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Falak   Ajánlatkérés
A falakat szerkezetük és helyük szerint csoportosítjuk. Pincefalak, lábazati falak, felmenő falak, válaszfalak, tűzfalak, támfalak
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Kémény   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
A kémény a fűtés működéséhez kiképzett füstcsatorna, amely elvezeti az égés során keletkező füstöt...
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát