falak

A falakat szerkezetük és helyük szerint csoportosítjuk. Pincefal, lábazati fal, felmenő fal, válaszfal, tűzfal, támfal, kerítésfal. A falak sokféle típusú és méretű falazóelemből készülhetnek. A régen használt kisméretű téglát kiváltották a speciális falazóelemek, amelyek a fenti felsorolt falfajtákhoz igazodva kerültek kialakításra. A gyártók úgy alakítják termékeiket, hogy a falazóelemek a rendeltetésük szerinti funkciókban kimagaslóak. Így a pince és lábazati falazóelemek a nedvesség, fagy hatásának vannak kitéve, míg a felmenő falak falazóelemeinek hatékony hő és hangszigetelőnek kell lennie. A pincefalazók általában betonból, míg a felmenő falak elemei kerámiából készülnek. Persze léteznek más anyagból gyártott falazóelemek, téglák, panelek melyeknek szintén előnyös tulajdonságaik vannak. Az elemek függőleges csatlakozásához általában hornyos kialakításúak.
A teherhordó falaknak a nevükből adódóan nem csak a saját, hanem az épület többi szerkezetének a súlyát is viselnie kell, ezért ezek általában nagyobb méretű (25-38cm) falazóelemekből készülnek. A tartó szerep mellett a hőszigetelési tulajdonság is nagyon fontos, mivel részben ezek a falak találkoznak, az időjárás okozta hatásokkal is.
A válaszfal szerepe a belső térelválsztás. Ezek a födémek közé állított vékony (6-15cm) falak önmagukban nem eléggé ellenállóak, ezért általában a főfalakhoz vannak bekötve. Minden falnál általános követelmény a tűzállóság mellett, a jó megmunkálhatóság a vakolattartás és a hő és hangszigetelés.
A falakban lévő nyílások feletti terheket az áthidaló szerkezetek adják át. Áthidaló szerkezetek lehetnek egyenesek vagy ívesek. Anyaguk lehet fa, fém, tégla vagy előregyártott vasbeton szerkezetű áthidaló.
A koszorú a födémmel egy magasságban helyezkedik el. Ez egy vasbeton szerkezet, ami mint egy abroncs összefogja a falakat és a födémet.
A falazatok kivitelezését kőműves végzi. A munkafolyamat a fal helyének kitűzésével kezdődik. A falazóelemeket habarccsal rögzítik egymáshoz, és zsinór segítségével helyezik egymás mellé, ügyelve a téglakötési szabályokra. Az elemeknek minden sorban vízszintesnek kell lenniük és a falnak függőlegesen kell állnia.

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Alapozás   Ajánlatkérés
Az alap lényege, hogy az épület összes terhét átadja a talajnak. Az alapozás tervezésekor figyelembe kell venni az épület súlyát, valamint
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Szigetelés   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
Az épületeket érő nedvességhatások komoly károkat okozhatnak. Ezért a szigetelés szakszerű kivitelezése kulcsfontosságú
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát