alapozás, alap készítés

Az alap lényege, hogy az épület összes terhét átadja a talajnak. Az alapozás tervezésekor figyelembe kell venni az épület súlyát, valamint a talaj minőségét. Mélység szerint sík vagy mélyalapokat különböztetünk meg. A teherhordó falas szerkezetű épületeknél általában síkalapozást ezen belül sávalapozást használnak. A sávalapozásnál a falak alatt készítik el az alaptesteket. Az alapozás síkja minden esetben fagyhatár alatt kell, hogy legyen, ami kb. 80cm. A nagyobb teherhordó falaknál szélesebb keresztmetszetű alaptestet kell készíteni. A sávalap szélessége minden esetben szélesebb, mint a hozzá tartozó fal szélessége. Általában betonból készítik, amely tartalmazhat 30-40% megfelelő szilárdságú kőanyagot a betonmennyiség csökkentésére. A sávalapok felső részét esetekben zsaluzattal kell ellátni. Lejtős terepen szükség lehet az alapozási sík eltolására, amit lépcsőzéssel kell kialakítani. Magas talajvízszint vagy gyenge minőségű talaj esetén vasbeton sávalapot lehet készíteni.

A válaszfalak alapozásánál a 12cm-nél szélesebb falak alá kell alapot építeni. Ezt akár vasbeton gerendákkal is megtehetjük.

Az alapozási módok közül említésként a lemezalapozás. A lemezalap az épület egésze alatt helyezkedik el. Ez egy összefüggő vasbeton szerkezet, amit akkor alkalmaznak, ha túl széles sávalapokra lenne szükség az épület terhe vagy a talaj minősége miatt. A szerkezeti kialakítása kedvező, mivel a terhek nagy felületen oszlanak meg.

 

kapcsolódó cikkek kapcsolódó ajánlatok

Földmunkák   Ajánlatkérés
A földmunkákat a terep tisztításával kell kezdeni. A munkát zavaró fákat, bokrokat gyökerestül el kell távolítani
Kérjen ajánlatot itt
  Kivitelező keresés
Szigetelés   Találja meg a megfelelő kivitelezőt
Az épületeket érő nedvességhatások komoly károkat okozhatnak. Ezért a szigetelés szakszerű kivitelezése kulcsfontosságú
Építőanyag keresés
  Tekintse meg a piac kínálatát